Vanaf 15 juni liggen er twee nieuwe producten bij de Jumbo: de Blended Burger en de Blended Worst.
Het zijn een hamburger en worst die voor de helft van vlees zijn en voor de helft van oesterzwammen.
Dat is beter voor het milieu én het is voedzamer, al is bij dat laatste ook een kanttekening te zetten.
Business Insider testte de producten uit.
Hoewel er steeds minder vlees op mijn boodschappenlijst staat, en hij inmiddels grotendeels vegetarisch en soms zelfs veganistisch is, lukt het me bij één gerecht maar niet om het consequent vegetarisch te bereiden: de hamburger.
De supermarkt ligt vol met vegetarische hamburgers, maar ik heb er nog nooit een gevonden die de burgers met vlees echt kunnen vervangen. Ze zijn vaak minder sappig, minder vet en minder smaakvol. En als ik dan die ene keer per maand als guilty pleasure een hamburger maak, wil ik natuurlijk wel dat-ie lekker ongezond smaakt.
Vanaf 15 juni zijn er bij de Jumbo blended vleesproducten te koop: een worst en een hamburger die voor de helft uit vlees en voor de helft uit oesterzwammen bestaan.
Ze zijn gemaakt door het bedrijf GRO, dat de oesterzwammen op koffiedik uit restaurants laat groeien. Met de burger en worst wil het bedrijf ervoor zorgen dat mensen die nog niet vegetarisch eten de helft minder vlees kunnen consumeren, zonder dat ze op smaak of gemak hoeven in te leveren.
Concept is in VS al populair
Het concept van hybride vlees is niet helemaal nieuw. GRO maakt de burger al een paar jaar voor groothandels en horeca, dus het zou kunnen dat je hem al een keer hebt gegeten. En ook in het buitenland zijn er al veel bedrijven actief die hybride vlees maken, vooral in de Verenigde Staten.
Daarnaast is de kans groot dat je al een keer hybride vlees hebt gegeten zonder dat je het zelf doorhad. Sommige vleesproducenten mixen hun product namelijk met plantaardige ingrediënten om de kostprijs te drukken.
Ongeveer helft Nederlanders eet nog (bijna) iedere avond vlees
GRO richt zich met de Blended Burger en Worst op alle Nederlanders die nog niet vegetarisch eten. Ongeveer 5 procent van de Nederlanders is vegetariër en 55 procent van de Nederlanders laat vlees minstens drie avonden per week voor wat het is.
Dat betekent dat er een hoop winst te halen valt bij de 45 procent van de Nederlanders die nog steeds bij (bijna) iedere avondmaaltijd een hapje vlees wil eten.
CO2-uitstoot van Blended Burger is veel lager
Trouw berekende al eerder dat de CO2-uitstoot van de Blended Burger veel lager is dan die van een 'normale' hamburger. De typische Nederlandse hamburger bestaat voor 65 procent uit vlees van melkvee en voor 35 procent uit vleesvee. Daarmee kom je uit op een CO2-uitstoot van ruim 20 kilo per kilo hamburger.
Over de hoogte van de CO2-uitstoot van een kilo Blended Burger zijn de meningen verdeeld. Ontwerpster Babette Porcelijn, auteur van het boek ‘De verborgen impact’, schat in Trouw dat de CO2-uitstoot van de Blended Burger ongeveer 6,4 kilo per kilo burger lager ligt dan bij normaal vlees. Kirsten Palland van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal komt uit op 9 kilo CO2-uitstoot per kilo Blended Burger. “Als je de hamburger laat staan en in plaats daarvan een Blended Burger eet, dan bespaart dat 575 gram CO2", zegt ze tegen Trouw.
2,3 miljoen auto's van de weg
Eén ding staat vast: een burger die voor de helft uit vlees bestaat, is beter voor het milieu dan een burger die helemaal van vlees is.
In de VS zijn daarom al veel meer hybride vleesproducten in de winkel te vinden, en het World Resources Institute rekende uit wat het betekent als alle Amerikanen die voortaan gaan eten. Amerikanen eten samen 10 miljard hamburgers per jaar, als die voor 30 procent uit paddenstoelen zouden bestaan, zou dat hetzelfde effect hebben op de CO2-uitstoot als wanneer er 2,3 miljoen auto's van de weg worden gehaald.
Kortom: als de Blended Burger en Worst populair worden in Nederland, zou dat een flinke winst kunnen betekenen voor het klimaat. Maar zijn ze daar lekker genoeg voor?
De burger nam ik mee naar vrienden, om hem daar samen op afstand op te eten. En hij viel in de smaak: we vonden allemaal dat hij niet van een normale burger te onderscheiden is. Hij gedroeg zich in de pan niet anders dan een normale burger, hij was lekker sappig en de textuur was ook ongeveer hetzelfde.
Dat laatste schijnt te komen doordat oesterzwammen een vleesachtige textuur hebben. Nog een voordeel van de zwammen is dat ze erg voedzaam zijn. Kortom: de burger is een succes.
En datzelfde gold voor de Blended Worst. Als je me niet had verteld dat hij niet helemaal van vlees was, had ik geen idee gehad.
De hybride vleesproducten zijn dus qua smaak een waardig alternatief voor echt vlees, en ook op het vlak van het milieu doen ze het beter dan echt vlees. De enige betere optie zou zijn om helemaal geen vlees te eten.
Veel zout in de burger
Voedingsdeskundige Desirée Marsman, die de producten voor het AD testte, heeft wel een kanttekening: er zit veel zout in.
"De burger en worst bevatten gemiddeld twee keer zoveel zout als een normale burger of vleesvervanger. Per burger is dat zo’n 1,92 gram zout. En dat proef je. Ik had meteen dorst, maar mijn man en kinderen vonden het juist lekker. Zo zie je maar weer: smaken verschillen. Vanwege het zout heb ik mijn kinderen maar een halve burger gegeven", zei ze tegen de krant.
Voor je gezondheid kun je dus het beste een vegetarische burger kiezen, maar als je, zoals ik, af en toe een hamburger als guilty pleasure eet, is de Blended Burger perfect.
Lees meer over vleesvervangers:
- We vergeleken de Beyond Burger, de Impossible Burger en de hamburger van De Vegetarische Slager – dit viel op bij de voedingswaarde
- Zo wil het bedrijf Beyond Meat alle Amerikaanse carnivoren aan de vleesvervangers krijgen
- Unilever koopt De Vegetarische Slager en voegt opnieuw een hip merk toe aan zijn portfolio
- Dit zijn 9 typisch dierlijke producten waar óók een vegan versie van is – van kaas en eieren tot vleeswaren op brood